BESIX Group beraadt zich over verdere toekomst met Australische aannemer Watpac

BESIX Group beraadt zich over verdere toekomst met Australische aannemer Watpac

Woensdag 6 juni 2018 — BESIX Group beraadt zich over haar verdere toekomst met de Australische beursgenoteerde aannemer Watpac, nadat de aandeelhouders van Watpac na overleg in “Scheme Meeting” niet zijn ingegaan op het bod van BESIX om een meerderheidsparticipatie in het bedrijf te nemen.

Hoewel een overgrote meerderheid van bijna 90 procent van de aandeelhouders van Watpac (in aantal) voor het voorstel stemde, werd de drempel voor goedkeuring door de aandeelhouders die de Australische wetgeving vereist niet bereikt (67,24% van de aandelen stemde voor, maar de vereiste drempel bedraagt 75%). De Belgische wereldspeler zegt alle respect te hebben voor de beslissing, maar ziet het als een gemiste kans voor de aandeelhouders van Watpac, gezien de concrete plannen die BESIX Group had om Watpac een stabiele toekomst en vooruitzichten op duurzame waardecreatie te bieden

BESIX Group bezit momenteel 28,11% van Watpac en is al aandeelhouder sinds 2013. Op 26 februari 2018 maakte BESIX haar voornemen bekend om een verdere participatie van 35,95% in Watpac te nemen met een bod van 0,92 Australische dollar per aandeel – dat is een meerprijs van 40% boven de VWAP over de 3 maanden voorafgaand aan de initiële aankondiging. De Raad van Bestuur van Watpac, het Onafhankelijk Bestuurscomité en de Onafhankelijke Expert steunen het voorstel.

Aansluitend bij wat BESIX Group eerder al meldde, zegt Rik Vandenberghe, CEO van BESIX Group:

“Wij zullen nu de resultaten van de stemming analyseren en de nodige tijd nemen om onze positie en toekomstplannen binnen Watpac grondig te evalueren. Wij hebben van meet af aan aangegeven dat we mogelijk ons substantieel aandeel binnen Watpac herbekijken indien het voorstel niet zou worden aanvaard. We erkennen de overweldigende steun van de aandeelhouders in aantal en zijn dankbaar voor hun steun.”

“Het volledige potentieel van Watpac wordt momenteel onvoldoende benut, wat het nog meer betreurenswaardig maakt dat het bod is afgewezen. Samen hadden we van Watpac een vooraanstaande speler kunnen maken door de balans te versterken, de technische expertise uit te breiden en de activiteiten te diversifiëren. Met het minderheidsbelang dat we momenteel hebben, kunnen we echter niet de nodige veranderingen doorvoeren”, zegt Rik Vandenberghe.

BESIX Group zal dan ook de nodige tijd nemen om haar investering in Watpac grondig te evalueren.

De Australische aannemer zal voor de vierde maal in de laatste zes boekjaren een statutair verlies noteren. Watpac boekte een omzet van c. 730 miljoen euro en een statutair verlies van 20,7 miljoen euro in 2017, en kijkt vandaag aan tegen een onderliggend nettoverlies voor belastingen van 2 tot 3,3 miljoen euro voor het boekjaar 2018.
 

Florence Bribosia Senior Manager Communications at BESIX Group