BESIX wil haar aanwezigheid in Australië versterken door aandeelhouderschap uit te breiden tot een meerderheidsbelang in Watpac

BESIX wil haar aanwezigheid in Australië versterken door aandeelhouderschap uit te breiden tot een meerderheidsbelang in Watpac

Op 26 februari 2018 kondigde BESIX aan dat het de intentie heeft om nog eens 35,95% van het aandelenkapitaal van het Australische aannemersbedrijf Watpac Ltd. te kopen. Sinds de eerste aankoop van 15% van de aandelen van Watpac Ltd. in april 2013 heeft BESIX haar participatie in het bedrijf geleidelijk verhoogd tot 28,1% en heeft vandaag twee bestuurders afgevaardigd in de raad van bestuur van Watpac.

BESIX en Watpac hebben een langdurige samenwerking uitgebouwd en streven er samen naar hun klanten een uitstekende service te bieden. Omdat het sterk gelooft in Watpac, acht BESIX nu het moment geschikt om nog eens aanzienlijke langetermijnwaarde toe te voegen aan Watpac. Het heeft daarom aan Watpac en zijn aandeelhouders een betaling in cash voorgesteld om haar belang te verhogen tot 64%. De onafhankelijke bestuurders in de raad van bestuur van Watpac hebben de stemgerechtigde aandeelhouders aanbevolen om in te stemmen met het voorstel van BESIX.

De versterkte strategische alliantie tussen de twee bedrijven zou het unieke Australische erfgoed en de lokale voetafdruk van Watpac samenbrengen met de expertise van BESIX als vooraanstaande internationale aannemer. 

Carlo J. Schreurs, Chief Development Officer bij BESIX Group: “Deze strategische alliantie creëert heel wat nieuwe opportuniteiten voor Watpac. Het is een fantastische kans voor BESIX om een leidinggevend aannemersbedrijf in Australië verder uit te bouwen. Met de uitstekende internationale reputatie van BESIX en de sterke merknaam van Watpac zouden we nog meer toegevoegde waarde kunnen genereren voor klanten, werknemers en aandeelhouders. De bijkomende financiële middelen en de operationele ervaring die BESIX aanbrengt als meerderheidsaandeelhouder zouden aan Watpac een solide basis voor de toekomst geven.”

Rik Vandenberghe, CEO van BESIX Group: “Als bedrijven delen Watpac en BESIX grotendeels dezelfde bedrijfscultuur: we stellen allebei excellentie en ondernemerschap centraal in onze manier van werken. Door de toevoeging van de uitgesproken technische capaciteiten van BESIX, kan Watpac een ruimer aanbod diensten ontwikkelen en meedingen naar grotere en complexere projecten. Als onderdeel van een internationale multidienstengroep krijgt Watpac bovendien toegang tot de ervaren talentenpool van BESIX en kan het bedrijf nieuwe getalenteerde medewerkers aantrekken in zijn thuisland. Ik ben ervan overtuigd dat een nog nauwere samenwerking voor beide bedrijven vanaf dag één veel voordelen zal opleveren.”

Het aanbod van BESIX is onderworpen aan een rapport van een onafhankelijke deskundige, de goedkeuring van de Australische autoriteiten alsmede die van de Watpac aandeelhouders eind mei 2018. Kort daarna zal de transactie (“Scheme of Arrangement”) plaatsvinden.

Watpac is een Australische groep die actief is in de gebouwen, de civiele bouw en de mijnbouwsector. Het bedrijf is beursgenoteerd in Australia. Watpac werd 35 jaar geleden opgericht en legt zich toe op zeer diverse projecten in de voornaamste staten van Australië. Watpac stelt meer dan 1.000 mensen tewerk in Brisbane, Sydney, Melbourne, Adelaide, Perth, Townsville en elders in Australië. Het bedrijf boekte in 2017 een omzet van c. 750 miljoen EUR.

BESIX is al sinds 2011 aanwezig op de Australische markt, en voert er hoofdzakelijk maritieme werken uit. In 2011 kende Bechtel – als hoofdaannemer voor Chevron – aan BESIX een EPC-contract toe voor de bouw van een golfbreker en kaaien voor de technische installaties voor de Wheatstone LNG Terminal in het Noorden van West-Australië. De totale projectwaarde bedroeg c. 250 miljoen EUR. Het project werd succesvol afgerond eind 2015. In 2017 kreeg BESIX van Fortescue Metals Group het Design & Build-contract toegekend voor de aanleg van aanlegsteigers voor sleepboten in Port Hedland, ook in West-Australië. Dit project van een waarde van c. 20 miljoen EUR is vandaag in uitvoering.

Contacteer ons
Florence Bribosia Senior Manager Communications, BESIX Group
Florence Bribosia Senior Manager Communications, BESIX Group
Over BESIX

BESIX Group, een toonaangevende Belgische groep actief in de bouwsector, vastgoedontwikkeling en concessies, profileert zich als een multidienstengroep die diensten levert voor projecten van diverse schaalgrootte en complexiteit. De Groep werd opgericht in 1909 en kende de laatste jaren een gestage en indrukwekkende groei. NV BESIX SA, de grootste dochteronderneming, biedt diensten aan in alle fasen van bouwprojecten. Bovenop de activiteiten van BESIX en zijn andere entiteiten, BESIX Infra, Belemco, Cobelba, Jacques Delens, Socogetra, Vanhout, Wust, Franki Foundations, BESIX RED, Lux TP, West Construct en Van den Berg in de Benelux en Frankrijk, is de Groep ook aanwezig in Oost-Europa, Noord- en Centraal-Afrika en het Midden-Oosten via Six Construct, en in Centraal-Azië en Australië. In 2017 heeft de Groep een omzet gerealiseerd van 2,3 miljard euro. BESIX stelt ca. 15,000 medewerkers tewerk in 23 landen over 5 continenten. Ga voor meer informatie naar www.BESIX.com

BESIX
Gemeenschappenlaan 100
1200 Brussel - België