BESIX wint contract voor de bouw van 60 000 m² aan kantoren in het hart van Brussel

BESIX wint contract voor de bouw van 60 000 m² aan kantoren in het hart van Brussel

Woensdag 21 februari 2018 — BESIX kreeg recent het contract toegewezen voor de bouw van 60 000 m² aan kantoren in de vierhoek begrensd door de Boudewijnlaan, de Albert II-laan, de Antwerpsesteenweg en de Frère-Orbanstraat in Brussel. Vandaag de dag staat daar de zogenaamde ‘Noordbuilding’.

Het project, dat de naam Quatuor meekreeg, wordt gerealiseerd voor de Gereglementeerde Vastgoedvennootschap (GVV) BEFIMMO, naar een ontwerp van Jaspers-Eyers Architects.

In het kader van dit project zal de Noordbuilding met zijn 40 000 m² kantoren gesloopt worden om plaats te maken voor een elegant complex met ronde vormen. Dat complex zal bestaan uit 4 torens in dezelfde stijl maar verschillend qua hoogte, die een grote tuin omsluiten en samen zo'n 60 000 m² aan kantoren herbergen. De werkzaamheden zijn gestart na het vertrek van de huurder, en de oplevering is voorzien voor de tweede helft van 2020.

Befimmo investeert bijna 150 miljoen euro in dit project, dat tegemoet wil komen aan het gebrek aan kantooroppervlakte (Grade A) in het hart van Brussel. Deze locatie is immers uitstekend bereikbaar met het openbaar vervoer, en daardoor gegeerd bij bedrijven. Een van de 4 torens is overigens al voorverhuurd en wordt de nieuwe hoofdzetel van BEOBANK.

Dubbele uitdaging

“Dit project vormt voor ons een dubbele uitdaging: op technisch vlak, en op het vlak van duurzaamheid”, vertelt Karel Vermeersch, Deputy General Manager bij BESIX. “Er worden immers zeer hoge eisen gesteld op het vlak van de energieprestaties en de duurzaamheid van de toekomstige gebouwen, en dat alles in een technisch complex kader.”

De voorbereidingswerken ter plaatse zijn inderdaad vrij delicaat. “We moeten grote structurele afbraakwerken en saneringswerken uitvoeren, de bestaande funderingen verwijderen, enzovoort. Dit zijn technisch complexe processen, waarvoor wij uiteraard over de nodige expertise beschikken, met name dankzij ons interne team van ingenieurs gespecialiseerd in civiele werken. Bovendien kunnen we een beroep doen op Building Information Modelling (BIM) om alle relevante gegevens te modelleren.

Daarnaast zal het toekomstige complex 30% van zijn energie ter plaatse opwekken door gebruik te maken van aardwarmte, fotovoltaïsche zonnepanelen en driedubbel glas. Alle materialen moeten uit Europa afkomstig zijn, er wordt uitsluitend met ledverlichting gewerkt, enzovoort. 

“Wij moeten alles in de strijd gooien om ervoor te zorgen dat de toekomstige 60 000 m² aan kantoren het BREEAM Excellent/Outstanding-label krijgen”, voegt Gunter Egghe, Commercieel Directeur bij BESIX, hieraan toe.

Excelleren in duurzame oplossingen voor een betere wereld

BESIX bevestigt met dit project haar positie als belangrijke speler in de ontwikkeling van metropolen waar duurzame stedenbouwkundige evoluties spelen.

"BESIX Group investeert voortdurend in hoge kwaliteitseisen, zowel op menselijk als op materieel vlak. Daarom doen overheden, de industrie en vastgoedontwikkelaars een beroep op ons om hun projecten te realiseren”, bemerkt Rik Vandenberghe, CEO van BESIX Group. “Ook in het Quatuor-project blijven wij trouw aan onze missie, en zetten wij ons volop in voor duurzame stadsontwikkeling.”

Florence Bribosia Senior Manager Communications at BESIX Group