Re-Vive en BESIX realiseren EKLA, de vooruitstrevende woontoren in Brussel

Re-Vive en BESIX realiseren EKLA, de vooruitstrevende woontoren in Brussel

Donderdag 22 september 2016 — In 2018 torent een nieuwe gedaante uit boven de buurt rond het Brusselse West-station: EKLA. Deze unieke woontoren wordt ontwikkeld door Re-Vive op een oppervlakte van 8.000 m2 en is goed voor 92 appartementen, een nieuwe school en een crèche. Een duurzaam toekomstplan voor de hoofdstad dat met rasse schreden nadert, want op 27 september 2016 wordt EKLA's eerste steen gelegd, in aanwezigheid van Burgemeester Schepmans.

Herwaardering van Brussel-West 

Na de omgeving van de Dansaertstraat en de Brusselse kanaalzone, laat de Stad Brussel een nieuwe wind waaien door Brussel-West. Dat doet ze door middel van een volledig herwaarderingsprogramma waarin EKLA de primeur krijgt als het eerste uitgevoerde project in de buurt. Typisch Re-Vive, want in al hun ontwikkelingen is de opwaardering van de buurt een belangrijk terugkerend element. Wars tegen alle verkavelingsgewoonten in, vertrekt Re-Vive voor elk project vanuit oude, industriële sites. Dat geldt ook voor EKLA in Brussel. Waar BESIX in opdracht van Re-Vive een woontoren bouwt, werd ooit het bier voor Expo ’58 gebrouwen. Een bier met de naam: Ekla. Zo houdt de nieuwe woontoren zijn geschiedenis in ere die heeft plaatsgemaakt voor een functionele mix van wonen en werken.

EKLA wordt een stad in een stad

Op een oppervlakte van 8.000 m2 tegenover het Brusselse Weststation wordt EKLA opgetrokken als een woontoren van 18 verdiepingen met op elke residentiële verdieping 8 appartementen. Met appartementen vanaf 119.000 euro is betaalbaarheid een belangrijke factor voor Re-Vive. Zonder daarbij afbreuk te doen aan de woonkwaliteit, want elk appartement beschikt over een ruim terras. Naast 88 laagenergieappartementen en 4 penthouses omvat EKLA ook kleinschalige kantoorruimtes, een Nederlandstalige kleuter- en basisschool, een crèche, een buurtsupermarkt en een nieuw buurtpark. Een stad in de stad als het ware.

Hoog wonen, lage voetafdruk

De betaalbaarheid van EKLA slaat op meer dan alleen de aankoopprijs. Re-Vive houdt ook rekening met de huisvestingskosten door de jaren heen. Zo worden de energiekosten van de bewoners teruggedrongen met een hoge energieperformantie. Door gebruik te maken van ecologische bouwmaterialen en de integratie met openbaar vervoer wordt EKLA een woontoren die haar ecologische voetafdruk niet uit het oog verliest. Met het Weststation op 150 meter afstand verzamelen verschillende publieke transportmiddelen zich aan de voet van EKLA. Al wordt met een ondergrondse parking ook aan het comfort van bewoners met een wagen gedacht. Zo wordt EKLA een knooppunt van mogelijkheden.

Een uitdagend project: logistiek en functioneel

Vanwege de ligging in woongebied langs een belangrijke verkeersas (de Ninoofsesteenweg) en tegenover een station is het bouwen van EKLA een logistieke uitdaging. Een kolfje naar de hand van BESIX, dat al meerdere bouwwerven in bijzonder dense omgevingen met succes voltooide. Het gemengde karakter van het complex, dat plaats biedt aan onder meer een parkeergarage, residentiële woningen, retail en kantoren, vergt een flexibele aanpak die tegemoet komt aan de verschillende gebruiksfuncties. Projectontwikkelaar Re-Vive vond in BESIX een geschikte partner, in het bijzonder omwille van haar uitgesproken ervaring met hoogbouw en multifunctionele projecten.

Charlotte Buyl Good Life Maker at Re-Vive
Nathalie Meert Senior Communication Manager / Spokesperson at BESIX